Softverski projekti izazovni su i zahtijevaju pažljivu pripremu, adekvatan razvojni tim i suradnju među članovima projektnog tima, kako interno tako i eksterno. Identificiranje i dokumentiranje uloga i odgovornosti unutar softverskog projekta jedan je od ključnih faktora uspješnog softverskog projekta. Čak niti Elon Musk ne bi mogao sve učiniti sam bez odgovarajuće organizacijske strukture.

Identificirali smo 7 uloga u softverskom projektu:

  • Frontend programer
  • Backend programer
  • Softverski tester/QA
  • DevOps inženjer
  • Dizajner
  • Voditelj projekta
  • Tržišni analitičar

Frontend programer

Frontend programer odgovoran je za sve što korisnici vide. Oni osiguravaju korisnicima besprijekorno iskustvo bez „bugova”. Sposobnosti vaših frontend programera određuju dosljednost gotovo svih interakcija vaših korisnika, poput tekstova, tipki, navigacijskih traka i animacija. Najteži aspekt njihove uloge jest osigurati svakom korisniku isto iskustvo, bez obzira koristi li Edge ili Chrome, računalo ili tablet, Android ili iOS. To je ogroman zadatak s obzirom na to koliko preglednika, tableta, pametnih satova i drugih pametnih stvari koristimo. Frontend programeri podučavaju se kako „obraditi” preglednike i svladati razlučivost.

Backend programer

Backend programere mogli bismo nazvati „Chief Technological Problem Solvers”. Sva čarolija događa se ispod “haube” zahvaljujući pojedincima koji pišu složene i sofisticirane algoritme.

Backend programeri osiguravaju da proizvod ne samo da izgleda izvrsno, već i da radi nesmetano i učinkovito. Oni dizajniraju i grade cjelokupnu aplikacijsku infrastrukturu, odlučujući koje usluge i baze podataka trebaju međusobno komunicirati, kako API i vanjske integracije trebaju funkcionirati i kako održavati proizvod sigurnim i stabilnim.

Softverski tester/QA

Razvoj softvera dinamičan je i sklon pogreškama, pa čak ni najiskusniji programer ne bi mogao samostalno implementirati savršeno rješenje. Jednostavno rečeno, odgovornosti QA su u tome što otkrivaju „bugove” i probleme prije nego što to čine korisnici. QA stručnjaci pomno paze na dosljednost, zaštitu, upotrebljivost i izgled vaše aplikacije iz perspektive krajnjeg korisnika prilikom testiranja. Oni su više nego samo testeri; oni također osiguravaju da implementirane značajke slijede specifikacije (koje su pomogli prethodno definirati), pišu dokumentaciju, grade test slučajeve i aktivno doprinose najboljim razvojnim praksama projekta. Njihov je doprinos presudan u pružanju visokokvalitetnog proizvoda, nesmetanog iskustva krajnjeg korisnika i ispunjavanja ciljeva projekta.

DevOps inženjer

Dakle, vaš je tim izradio vrhunski program, zamolili ste grupu prijatelja da ga isprobaju i oni su ga odmah zavoljeli. Spremni ste pokazati svijetu svoj novi proizvod; sve što sada trebate je pustiti aplikaciju i gledati kako stanje na vašem bankovnom računu raste. Ne postoji li nešto što bi moglo poći po zlu? Sat vremena nakon puštanja aplikacije otkrivate da je pet puta sporija nego kad ste je provjerili, da ljudima iz drugih zemalja treba deset sekundi da učitaju glavnu stranicu i da se aplikacija srušila već šest puta u 20 minuta.

Rješavanje gornjih problema posao je za DevOps inženjere, infrastrukturnog komandosa koji se ne boji novih izazova. Njihova odgovornost jest nadograditi infrastrukturu. Vaš DevOps inženjer osigurava da je vaša aplikacija jednostavna, stabilna i dostupna ljudima širom svijeta. Vaša aplikacija mora biti skalabilna i podržati porast broja korisnika bez preopterećenja te mora ostati na mreži čak i usred apokaliptične situacije.

Dizajner

Možda ste za njih čuli kao UX dizajnere, UI dizajnere i razne druge riječi. Oni su potrebni i presudni za uspjeh proizvoda koji stvarate. Ljudi ih također smatraju grafičkim dizajnerima koji izrađuju atraktivne dizajne. Iako je istina da dizajneri proizvoda osiguravaju izgled aplikacije, kao i cjelokupno korisničko iskustvo da bude što privlačnije, to nije njihova jedina obveza. Oni će biti dio vašeg tima tijekom cijelog razvojnog procesa, od prevođenja vaših poslovnih ciljeva u korisno korisničko iskustvo do analize, pregleda, primjene i poboljšanja tih iskustava tijekom vremena.

Dizajneri su i majstori podataka: primjećuju bilo kakav pomak u stopama konverzije, klikovima i ostalim mjernim podacima, donose zaključke i preporučuju strategije kako bi osigurali da mjerni podaci podržavaju vaše poslovne ciljeve.

Voditelj projekta

Voditelji projekata održavaju projekt prema planu. Oni osiguravaju da je tim angažiran i produktivan, da se otkrivaju i kontroliraju rizici te da se poštuju najviši proizvodni i komunikacijski standardi. Voditelj projekta također služi kao veza između IT-a i poslovanja, a klijentima je obično prva točka kontakta ili eskalacije. Njihova stručnost specifična za područje osigurava učinkovito upravljanje opsegom projekta i ključna je za osiguravanje ostvarivanja ključnih ciljeva troškova, vremena i kvalitete. Učinkovito upravljanje projektima pomaže da se usredotočimo na svoj proizvod i tržište, a ne da pratimo svaki detalj i korak.

Tržišni analitičar

Većina proizvoda propada ne zbog loše izarde, već zato što nisu uspjeli ispuniti tržišna očekivanja. Tržišni analitičar pomoći će vam da to spriječite osiguravajući da u pravom trenutku gradite pravi proizvod za rješavanje pravog problema i da bude u skladu s vašim cjelokupnim poslovnim modelom i očekivanjima klijenata. Posvećivanje vremena i resursa analizi tržišta značajno povećava vjerojatnost uspjeha projekta. Tržišni analitičar pomaže vam u razvoju strategije proizvoda i stvaranju očekivanja na temelju potreba vaših klijenata i dionika, kao i provjeri jeste li na dobrom putu.

Share This Story, Choose Your Platform!

Ready to talk?